Geschiedenis van koffie

Koffie het is niet meer weg te denken uit ons leven. Al heel veel jaren wordt dit zwarte goud gedronken en maakt verbinding onderling met de mensen. Het is een sociale lekkernij die ons bezighoudt.

Hoe het begon

Al vanaf de 15e eeuw werd er in het Midden-Oosten koffie gedronken. Ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw die terugkwamen van het Midden Oosten begonnen te vertellen over dit zwarte drankje dat je hielp tegen vermoeidheid en slaperigheid. Op deze manier werd de interesse gewekt en Europeanen zagen dat wel handel in. De eerste koffie in Europa arriveerde in 1615 per schip vanuit Turkije.

Overname van de handel

De Arabieren hadden voor hen zelf een soort monopolie met de koffieproductie in het Midden-Oosten. Deze monopolie werd al snel doorbroken door de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie), die koffieplantages aanlegde op Java.
Amsterdam werd al snel eind van de 17e eeuw het wereldcentrum van de koffiehandel. De productie in Java was veel groter geworden dan die in het Midden-Oosten. Later werd er naast Java ook op andere plekken van de wereld gedaan aan de teelt van koffiebonen. Het werd een echt wereldproduct en dat is het nog steeds!