8 manieren van koffie zetten

Hoe zet jij je koffie? Koffie kan op verschillende manieren zetten. Wij omschrijven hier de top 8 manieren van koffie zetten. Lees je mee?

8 manieren van koffie zetten
Nogmaals is koffie op vele verschillende manieren te zetten. Sommige mensen doen het met een koffiekan, maar het kan ook traditioneel met een ibrik of juist modern met een super deluxe espresso machine.
De 9 manieren van koffie zetten zijn:

Al fresco
Een zeer eenvoudige manier van koffiezetten. Wat je nodig hebt is een steelpannetje om het water tot koken te brengen, een maatbeker en een zeef. Vlak voordat het water begint te koken voeg je de gemalen koffie toe. Nat het toevoegen direct het pannetje van het vuur halen en begin goed te roeren en laat het 3-4 minuten rusten voordat je het met een zeefje in je kopje schenkt.

Cafetière
Zorg bij deze wijze van koffie zetten dat de glazen cafetière warm en droog is. Doe de droge gemalen koffie erin en schenk vervolgens het water dat net niet gekookt heeft over de koffie. Goed roeren en zet de zuiger met deksel op de cilinder en laat het geheel ongeveer 4 minuten trekken. Druk daarna de zuiger naar beneden en schenk de koffie vervolgens uit. Zorg dat het koffiegruis beneden blijft.

Espressopotje
Gebruik hiervoor het wel bekende achthoekige potje. Je vult als eerst het onderste gedeelte met water. Dan plaats je het trechtervormige filterbakje en vul je dit geheel met zeer fijn gemalen koffie. Niet aandrukken enkel maar zorg dat de koffie goed verdeeld is. Schroef dan de bovenkant recht op de onderkant en zet het op een laag pitje om te verwarmen. Hoor je het water gaan borrelen dan kan het potje van het vuur.

Koffiekan
Dit is de meest eenvoudige manier van koffie zetten. Neem hiervoor een aardewerk koffiekan die goed warm is. Doe de gemalen koffie in de koffiekan en giet dan water wat net van de kook is over de koffie. Even roeren en klaar voor….het kopje koffie. Vergeet niet een zeefje te gebruiken tijdens het uitschenken.

Napolitaan
Dit is een Franse uitvinding. Het is in feite gewoon een filterapparaat wat tijdens het omkeren het water door de gemalen koffie laat druipen om vervolgens een kop koffie te kunnen nuttigen. Deze manier van zetten is vooral geschikt voor kleine hoeveelheden thuis. Het zijn twee cilinders die je op elkaar schroeft met een filterplaatje er tussen en heel logisch met aan de ene kant koffie en de andere kant water. Je warmt deze ‘omkeerpot’ op een laag pitje.

Percolator
De percolator bestaat uit een metalen kan met hierin een metalen buisje. Daar bovenop gaat een geperforeerd koffiebakje met een eveneens geperforeerd dekseltje. De inhoud van de kan wordt gevuld met koud water. Daar bovenop plaats je het koffiebakje, die je vult met gemalen koffie. Hierboven op plaats je het geperforeerde dekseltje, en tenslotte het grote deksel.
Wanneer het water aan de kook raakt, stroomt het door het holle buisje omhoog en vloeit het door het geperforeerde dekseltje en door de koffie. Het water loopt dan door de koffie en druppelt terug naar de bodem van de kan. Zorg ervoor dat de koffie slechts één maal door het buisje naar boven stroomt!

Slow coffee
De naam zegt het al er wordt op een langzame manier koffie gezet. Het lijkt veel op de filterkoffie zet manier. Bij slow coffee wordt heet water op gemalen koffie in een filter geschonken. Deze manier van zetten duurt ongeveer 3-5 minuten.

Snelfilter
De bekendste en populairste manier van koffie zetten. Wie heeft het thuis niet gedaan en doet het  misschien nog steeds: de filterkoffie.
Op deze manier van zetten wordt een papierenfilter gebruikt waar de koffie in wordt geschept en waar het water doorheen sijpelt in een onderstaande pot.